Kote Bernalek eta Irida Tasek, Cebanc enpresaren ordezkaritzaren buru, gastronomiak helmuga turistiko jasangarrien eraikuntzan duen zereginari buruzko hausnarketa bultzatzen dute.
Cebanc erreferentziazko zentroa da prestakuntza eta garapen profesionalean, eta modu aktiboan parte hartu du Hondarribiko Ostalaritza Elkarteak antolatutako jardunaldi batean, ShowCooking Gastrosocical Experience-rekin lankidetzan. Gastronomiaren, jasangarritasunaren eta tokiko garapenaren arteko sinergiak aztertzea du helburu jardunaldi horrek.
Kote Bernal, Cebanc enpresako zuzendari komertziala eta orientatzailea, eta Irida Tase, Europako proiektuen arduraduna, arduratu dira zentroa ekitaldi garrantzitsu honetan ordezkatzeaz. Bi adituek hizlari gisa parte hartu dute funtsezko bi mahai-ingurutan:
1. Mahai-ingurua: Gizarteratzea. Gastronomia eta Tokiko Nortasuna: Lehen mahai honetan, gastronomiak tokiko garapenaren eragile gisa duen zereginaz eta laneratzea sustatzeko eta nortasun kulturalak zaintzeko duen gaitasunaz eztabaidatu da. Bernalek eta Tasek beren ikuspegia partekatu dute ostalaritzako eta jatetxeetako prestakuntzak tokiko ekoizpenaren eta gastronomiaren arteko loturak sendotzen nola lagun dezakeen, enplegu-aukerak sortuz eta hurbileko produktuen kontsumoa sustatuz.
2. Mahai-ingurua: Inklusioa. Gastronomia eta Balio Helmuga: Bigarren mahaian, sektore turistikoan inklusioak eta aniztasunak duten garrantzia jorratu da. Bernalek eta Tasek helmuga turistiko bidezkoagoak eta bidezkoagoak sortzeko beharra nabarmendu dute, pertsona guztiek parte hartzeko eta turismoaren onurez gozatzeko aukera izan dezaten. Gainera, gastronomiak gizarteratze eta kultur inklusioa sustatzeko duen zeregina azpimarratu dute.
Cebanc, jasangarritasunarekin eta tokiko garapenarekin konprometitua
Jardunaldi honetan Cebanc elkarteak parte hartu izanak erakundeak jasangarritasunarekin eta tokiko garapenarekin duen konpromisoa berresten du. Bere prestakuntza-programen eta ikerketa-proiektuen bitartez, Cebanc gure garaiko ingurumen- eta gizarte-erronkekin sentsibilizatutako profesional oso kualifikatuak prestatzeko lanean ari da.
"Gastronomia elikadura-ekintza soil bat baino askoz gehiago da. Adierazpen kulturala da, eragile ekonomikoa eta komunitate bidezkoagoak eta iraunkorragoak eraikitzeko tresna. Cebanc enpresatik, gastronomiaren botere eraldatzailean sinesten dugu eta harro gaude eztabaida honetan laguntzeaz ", adierazi du Kote Bernalek.
Etorkizun oparoa gastronomia eta turismorako
Hondarribian egindako jardunaldiak agerian utzi du turismo-helmuga iraunkorragoak, inklusiboagoak eta arduratsuagoak eraikitzeko ahaleginak bateratzearen garrantzia. Cebanc eta sektoreko beste erakunde giltzarri batzuen parte-hartzea funtsezkoa izan da gai horien inguruan hausnarketarako eta lankidetzarako gune bat sortzeko.